Geboortelijsten

Tips voor een veilig babybedje

Babybedjes moeten voldoen aan de europese veiligheidsnorm.

Niets leuker dan tijdens je zwangerschap het babykamertje klaar te maken voor de komst van je baby. De muren worden behangen met het mooiste behangpapier, leuke knuffels en allerlei trendy decoratie geven de kinderkamertje de gewenste sfeer. Maar bij de aanschaf van de meubeltjes moeten we toch extra aandacht besteden aan de veiligheid van je baby. Daarom geven we je enkel tips voor een veilig kinderbedje. 


Vastgestelde Europese veiligheidsnormen voor kinderbedjes.

  • Zorg ervoor dat het kinderbedje gekeurd is volgens de Europese veiligheidsnormen, zie aangeduid als EN716. 
  • Indien deze aanduiding ontbreekt, kun je de veiligheid van het kinderbedje controleren aan de hand van de checklist met de Europese veiligheidsnormen. 
  • Kies bedjes met minstens aan twee zijden spijltjes.


Pas het bedje aan naar de motorische evolutie van je baby

  • Kan je baby zicht zelfstandig optrekken, zet dan de lattenbodem op de laagste stand, dit is altijd de veiligste positie. Dit voorkomt dat je kind uit z’n bedje valt.
  • Rond de leeftijd van 2 jaar kan je kindje zelfstandig uit z’n bedje kruipen, schakel dan over op een junior bedje. Handig is een bedje dat je kunt aanpassen naar een juniorbedje, zo kun je het babybedje gebruiken tot 6 jaar. 
  • Gebruik zo lang mogelijk een bedje met spijlen of open wanden. 


Waar plaats je het bedje op een veilig plaats. 

  • Zet het babybedje nooit helemaal met een lange zijde tegen de muur, maar behoud minstens enkele centimeters afstand.
  • Plaats het kinderbedje niet te dicht bij een verwarmingselement.
  • Gebruik geen bedje waarvan er onderdelen ontbreken of beschadigd zijn. 
  • Leg tijdens baby’s slaapje het bedje niet vol met knuffels en kussens.


Een park, reisbedje of kinderwagen zijn geen vaste slaapplaatsen
Ben je op stap met de buggy of kinderwagen dan is een dutje uiteraard mogelijk. Maar als vaste slaapplaats zijn deze niet geschikt. 

Je mag reisbedjes, kampeerbedjes, hangmatten, draagdoeken, wipstoeltjes en je eigen bed niet gebruiken als vaste slaapplaats, deze voldoen niet altijd aan alle veiligheidsnormen. 


Opgelet bij aanschaf van tweedehands babybedjes
Tweedehands babybedjes moet je altijd goed controleren. Check bij de aanschaf van altijd goed de staat van het bedje. Zijn alle onderdelen nog in goede staat en aanwezig? En ga zeker na of de originele vijzen en moeren nog bruikbaar zijn. Controleer na montage van het babybedje of alle onderdelen nog stevig vast zitten.